Instructies

INSTRUCTIEBOEKJE ‘GIRLS LEADING IN SCIENCE’ WEDSTRIJD


Bied een antwoord, samen met jullie op voorhand vastgelegd team, aan de reeds gecommuniceerde challenge.

Ontwerp een visie op dit project.

Om je werk te structureren, kan je beter je reflectietijd verdelen in 3 hoofdfases:


1. De brainstormingsfase

Tijdens deze fase is het vooral belangrijk om je creativiteit de vrije loop te laten! Het is de bedoeling om een maximum aan ideeën te verzamelen. Verban alle “ja, maar” uit je hoofd. Tijdens het brainstormen is kwantiteit belangrijker dan kwaliteit. Aarzel dus zeker niet om gebruik te maken van allerlei materiaal zoals een prikbord, een flipchart, een samenwerkingdocument of enig ander materiaal dat voor jou ter beschikking staat.

We moedigen jullie aan om gebruik te maken van dit materiaal tijdens de brainstormfase.

Soms zijn we, wanneer we onze handen gebruiken, het creatiefst!

Onthoud echter dat je niet beoordeeld wordt op het ontwerpen van een maquette, maar op alle criteria. Een model kan tot ondersteuning van je presentatie helpen, maar mag zeker niet het aandachtspunt ervan worden.

Zodra je alle ideeën verzameld hebt, kan je ze met de realiteit confronteren. Op deze manier, sorteer je diegenen te fantasievol of te ver verwijderd zijn van het onderwerp. Door een lijst op te stellen van al je ideeën en hun positieve en negatieve punten, kan je op eenvoudige wijze alleen de beste behouden.


2. Uitwerkingsfase

Wees voorzichtig, verspil je kostbare tijd niet aan een (te) lange brainstormfase!

Dit is het moment om jullie ideeën te structureren met concrete voorstellen.

Welke ideeën onthouden jullie ? Wat, waarom, hoe? Hoe zou je project eruit zien? Als je een model aan de jury wenst te tonen, is het nu tijd om het te verfijnen.


3. Finale fase

In deze fase is het tijd om de projectverdediging voor te bereiden.

De kapitein van je groep, die een meisje moet zijn, zal de visie van jullie project presenteren aan de jury. Ze kan eventueel vergezeld worden door andere leden van de groep als dat nodig is.

Let op, het is niet de bedoeling een lange presentatie voor te bereiden! Hier op Solvay  en BeWise zijn we aanhangers van wat we de elevator pitchnoemen.

Wat is dat?

De elevator pitch bestaat eruit, in een bepaalde tijd, je project te presenteren en op te waarderen voor een jury. Het is vereist dat de voorstelling niet meer tijd in beslag neemt dan het nemen van een lift. Zorg ervoor dat jullie project kort en duidelijk is. Houd het bij de essentie, want meer dan 3 minuten krijgen jullie niet! Je voorstelling moet een antwoord geven op volgende vragen: wie, wat, waar, hoe en waarom? PowerPoint-presentaties zijn uiteraard niet verboden, zolang het beperkt blijft tot een paar dia’s en trefwoorden. Deze worden echter niet aangemoedigd. Wees dus creatief!

Je kiest zelf de taal waarin je je project wenst voor te stellen. Of je nu Frans, Nederlands of Engels kiest, is het belangrijk om langzaam en duidelijk te spreken, want de jury zal zowel uit Franstalige als Nederlandstalige leden bestaan. De jury behoudt zich het recht voor om, indien het dit nodig acht, nadere toelichting te vragen of feedback mee te delen.

Dit is de laatste kans om alle instructies na te lezen en nagaan of jullie project voldoet aan alle regels!


VEEL GELUK EN DAT HET  BESTE TEAM MAG WINNEN!!!